Siemens - SINAMICS_G120C

schneider electric

Rittal

Rittal breidt generatie Blue e+ koelinstallaties uit

Rittal breidt generatie Blue e+ koelinstallaties uit

Nieuwe vermogensklasse koelunits

 

Rittal Blue e+ koelunits voor de klimatisatie van schakelkasten, zijn binnen hun klasse momenteel de meest efficiënte op de markt. De producent breidt haar assortiment nu uit met een nieuw koelunit in de vermogensklasse van 1,6 kW. Niet alleen zijn deze units 75% energie-efficiënter dan de gemiddelde koeloplossing tot nu toe, ze munten ook uit op vlak van connectiviteit, veiligheid en handling. Bovendien garandeert de nieuwe FTTA-goedkeuring een veel eenvoudiger UL-certificatieproces.

 

Tot op heden strekte het assortiment Blue e+ koelunits van Rittal zich uit over een output range van 2 tot 6 kW. Vanaf het eerste kwartaal van 2018 staan ook compacte toestellen in de lagere vermogensklasse van 1,6 kW ter beschikking. “Daarmee breiden we ons aanbod Blue e+ uit met een belangrijke steunpilaar en beantwoorden we aan de marktvraag naar compacte koelunits voor een efficiënte schakelkastklimatisering,” aldus Danny Forré, Product Manager klimatisering bij Rittal.

 

Met haar assortiment Blue e+ koelunits zet Rittal in op een innovatieve en gepatenteerde hybride technologie. Deze combineert een compressor koelunit en een heat pipe voor passieve koeling. De controlestrategie voor hybride werking heeft een significante invloed op de enorme efficiëntiestijging. Ook de energie-efficiëntie van de compressorkoeling is erg hoog. Frequentieomvormers zorgen voor de precieze aanpassing van de snelheid van de DC-motoren voor ventilatoren en compressoren. Ze variëren de snelheid door spanningsregeling, waardoor exact het koelvermogen ter beschikking wordt gesteld dat actueel nodig is. Het energieverbruik daalt daardoor aanzienlijk in vergelijking met een traditionele oplossing. “Door de hoge energie-efficiëntie van de nieuwe koelunits zijn besparingen - zoals aangetoond in tal van testresultaten - van gemiddeld 75% mogelijk,” beklemtoont Danny Forré.

 

Dankzij hun meerspanningsvermogen kunnen al deze units flexibel bestuurd worden in alle standaard netwerken wereldwijd. Het mogelijke ingangsspanningsbereik gaat van 110 V (één fase) tot 480 V (driefasig) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz.

 

De precieze en variabele outputkoeling voorkomt thermische stress van alle componenten in de schakelkast. Constante temperatuurschommelingen, zoals bij de klassieke tweepuntregeling het geval is, behoren tot het verleden. Daardoor verhoogt niet alleen de levensduur van de koelunits, maar ook van de componenten in de kast, wat in totaliteit resulteert in een betrouwbaarder proces.

 

Het nieuwe grafische aanraakdisplay biedt in één oogopslag alle relevante informatie. Systeemmeldingen worden meertalig in een duidelijke tekst getoond. Gestandaardiseerde communicatiepoorten zorgen voor makkelijke integratie in het controlesysteem van een productieplant. Met de nieuwe IoT-interface zorgt Rittal voor de verlinking van de Blue e+ units met de eigen energiebeheer- en/of bovenliggende systemen van de klant, zoals OPC-IA, Profinet, SNMP, Modbus TCP en CANopen. Hierdoor zijn nieuwe toepassingen mogelijk zoals onderhoudsvoorspelling, Data Analytics en meer.

 

Naast de CULUS-listing hebben de koelunits en filterventilatoren van Rittal ook in de nieuwe categorie “FTTA” (Environmental-rated Accessories for Enclosures) een UL-listing. “Met de FTTA-goedkeuring is de typerating / IP-beveiligingsklasse van de geklimatiseerde schakelkast UL-gecertificeerd. Daarmee is één van de door gebruikers vaakst gestelde vragen duidelijk beantwoord,” volgens de klimatiseringsspecialist.

www.rittal.be 

 

 

Auteur: Rittal