Siemens - SINAMICS_G120C

Rittal

WKK-CURSUS 2019 PROGRAMMA DEEL 1 & 2

WKK-CURSUS 2019 PROGRAMMA DEEL 1 & 2

Basisbegrippen, haalbaarheid, steunmaatregelen & nieuwe technologieën + interactieve sessie: aanvraag WKK-dossier onder begeleiding van VEA Dinsdag 27 augustus - Dijlemolens, Leuven

 

In de voormiddag krijgen de deelnemers een uitgebreide algemene inleiding in WKK (wat is WKK, klassieke technologieën, WKK in het energielandschap) en maken we een diepgaande analyse van de haalbaarheid van een WKK-project, zowel theoretisch als in de praktijk, met de rekentools van COGEN. Meteen na de lunch brengen we dan een bezoek aan een recent WKK-project: het universitair sportcentrum van de KULeuven. In de namiddag gaan we dieper in op de steunmechanismen, met de focus op Vlaanderen, maar ook Brussel en Wallonië komen aan bod.

Uniek aan deze cursusdag is dat we er samen met Mieke Van Houtte van VEA op een interactieve manier zal worden uitgewerkt hoe een aanvraag voor steun voor een WKK-project (WKK-certificaten) correct en volledig wordt opgemaakt.

Afsluiten doen we met een lezing over een nieuwe WKK-technologie die een snelle groei kent, de brandstofcel-WKK's, met aansluitend de mogelijkheid er één aan het werk te zien, voorzien van tekst en uitleg.

 

8u30: Ontvangst en Ontbijt

9u00: Basisbegrippen WKK - Jean Pierre Boydens, COGEN

10u30: Haalbaarheid WKK met rekenvoorbeelden - Jan Caerels, COGEN

12u00: Lunch

12u45: Voorstelling & Bezoek WKK Universitair Sportcentrum - Tom Geens, KULeuven

14u15: Steunmaatregelen federaal en regionaal - Jean Pierre Boydens, COGEN

15u00: Aanvraag WKK-certificaten: interactieve sessie - Mieke Van Houtte, VEA

15u45: Koffiepauze

16u00: Brandstofcel-WKK’s: techniek en toepassingen - Ivan Piette, Viessmann

17u00: Bezoek aan brandstofcel in woning nabij Leuven

Koffie, frisdrank, water en vers fruit worden voorzien.

 

Het standaard tarief voor een cursusdag is 325€ voor leden en 400€ voor niet leden. Voor deze eerste cursusdag hanteren we een korting van 50€ voor de eerste inschrijving en 100€ vanaf meer dan één inschrijving uit hetzelfde bedrijf. Meer informatie over de tarieven vindt u onderaan deze mail.

 

U kan zich hier inschrijven voor deze opleidingsdag.

 

 

Deel 2: Aanpak van een geslaagd WKK-project
Dinsdag 10 september - Brussel

Deze opleidingsdag zal plaatsvinden op een unieke locatie, het gebouw van de Belgische Senaat, die voor een deel van haar energievoorziening gebruik maakt van een WKK met een vermogen van 70 kWe.

Tijdens opleidingsdag worden de deelnemers klaargestoomd om een WKK-project volgens de regels van de kunst te kunnen realiseren. Aan de basis van elk project ligt een correcte dimensionering van het vermogen, zodat de installatie zo optimaal mogelijk de warmte- en elektriciteitsvraag dekt. Aan de hand van een stappenplan worden de belangrijkste fases in een WKK-project overlopen. In afzonderlijke lezingen wordt er ook dieper ingegaan op enkele van deze cruciale onderdelen, zoals de omgevingsvergunning en emissiecontrole, de keuring, het lastenboek en de netaansluiting van de WKK.

De nieuwe C10/11-regelgeving en de impact ervan voor WKK-projecten zal hierbij ook aan bod komen.

 

8u30: Ontvangst met koffie + minikoffiekoeken

9u00: Stappenplan en dimensionering - Valérie de Groote, INDEA

10u30: Koffiepauze

10u45: Omgevingsvergunning & Emissiecontrole - Peter Thijs, Profex

12u00: Lunch

12u45: Voorstelling WKK-installatie + Bezoek - TBD

13u45: Keuring van een WKK - Ivan Diddens & Peter Saman, Vinçotte

14u45 : Koffiepauze

15u00: Netaansluiting van een WKK, incl. nieuwe C10/11-regelgeving

Gunther Schoovaerts, Fluvius

16u30 : Lastenboek: richtlijnen en aanpak - Tomas Geeraert, Vanparijs Engineers

 

U kan zich hier inschrijven voor deze opleidingsdag.

_______________

 

De andere opleidingsdagen zijn momenteel in volle voorbereiding, de exacte datums en locaties worden weldra gecommuniceerd. We hieronder al even aan wat u mag verwachten.

 

"Het elektriciteitsnet en de gas- & elektriciteitsmarkt: opportuniteiten voor WKK"

In deze opleidingsnamiddag staan we uitvoerig stil bij de het elektriciteitsnet, de producten die hieruit voortvloeien, de recente evoluties teneinde flexibiliteit maximaal te valoriseren, de rol die WKK kan spelen en de bijhorende financiële opportuniteiten. Daarnaast is er aandacht voor de nationale en internationale elektriciteitsmarkten en de gasmarkt. Ook het op til staande capaciteitsmechanisme (Capacity Remuneration Mechanism) wordt uitvoerig toegelicht.

 

_______________

 

"WKK-motoren en bio-WKK"

Deze opleidingsdag rond motoren is een klassieker in onze WKK-cursus en ook deze keer kunnen we daarvoor weer rekeningen op de deskundigheid omtrent en het enthousiasme voor WKK-motoren van Jacob Klimstra. Na ondergedompeld te zijn in de wereld van de motoren bekijken we ook even de meeste duurzame WKK-toepassingen, de bio-WKK's op groen gas of biomassa.

 

"Het rendement van WKK-motoren"

 

Voor het eerst organiseren we ook een namiddag die specifiek focust op de rendementen van WKK's. De elektrische en thermische rendementen zijn motoreigenschappen waar vaak naar verwezen wordt, maar er is vaak een verschil tussen de theorie en de praktijk. In de praktijk wordt het rendement namelijk door verschillende aspecten bepaald. Welke deze zijn, welke impact ze hebben, hoe je er rekening mee kan houden, worden in deze unieke sessie door Jacob Klimstra uit de doeken gedaan aan de hand van termen als calorische onder- en bovenwaarde, voelbare en latente warmte, luchteigenschappen, stralingswarmtebepaling, temperatuurniveaus warmtebronnen motor, energieoverdracht drukvulgroep, onverbrand, motorbelasting, ...

 

______________

 

 

"Thermische en elektrische opslag en hydraulische inpassing"

In het verleden hebben we opslag van energie, zowel thermisch als elektrisch, al eens aan bod laten komen in de WKK-cursus. Inmiddels is opslag en de flexibiliteit die het biedt, uitgegroeid tot één van de belangrijkste uitdagingen in het energiesysteem. De combinatie van WKK's en opslag biedt veel mogelijkheden en daarom dat we deze onderwerpen weer opgenomen hebben in de WKK-cursus. Doorslaggevend voor een goed functionerende WKK is een correcte hydraulische inpassing. We staan stil bij de theorie en de praktijk van dit cruciale onderdeel van een WKK-project.

 

____________

 

"Gas- en stoomturbines & warmtenetten"

Tijdens deze laatste opleidingsdag worden zowel de gas- als stoomturbinetechnologie uitvoerig behandeld en is er aandacht voor warmtenetten en de combinatie met WKK. 

 

INSCHRIJVEN

PRAKTISCHE INFO

INSCHRIJVINGSGELD (excl. BTW)

 

De tarieven zijn verdeeld in verschillende categorieën:

• Prijs voor de integrale cursus (7 delen - 10% korting): 1750€ (leden) / 2500€ (niet-leden)

• Prijs per dag: 325€ (leden) / 400€ (niet-leden) | halve dag: 165€ (leden) / 250€ (niet-leden)

• Studenten: 600€ voor de volledige cursus

Voor de eerste cursusdag (27/08) geldt een korting van 50€ voor de eerste inschrijving en 100€ vanaf meer dan één inschrijving uit hetzelfde bedrijf.

Inbegrepen: ontbijt, koffie, frisdrank, water, lunch, cursusmateriaal

Online inschrijving, klik hier

 

LOCATIES

 

De lesdag "Basisbegrippen, haalbaarheid, steunmechanismen en nieuwe technologieën" gaat door in het gebouw "Dijlemolens" ( Zwartzustersstraat 16 te 3000 Leuven). De lunch nuttigen we in het restaurant van de Dijlemolens. Het universitair sportcentrum is op wandelafstand (route).

De lesdag "Aanpak van een geslaagd WKK-project" zal doorgaan in Brussel op een locatie in de buurt van een interessant WKK-project.

De locaties van de andere lesdagen worden doorgegeven zodra deze zijn vastgelegd.

 

De deelnemers ontvangen nog toelichting m.b.t. de wegbeschrijving, parkeermogelijkheden, openbaar transport, etc...

 

INFORMATIE

 

Indien u nog vragen hebt kan u contact opnemen met Jörg Baeten: 016 58 59 97 - jorg.baeten@cogenvlaanderen.be

www.cogenvlaanderen.be

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Cogenvlaanderen