WKK-CURSUS 2019 -

 WKK-CURSUS 2019 -

Met aandacht ook voor het Capacity Remuneration Mechanism (C.R.M.) Dinsdag 24/09 (namiddag) - Elia Trainingcenter, Schaarbeek

 

De rendabiliteit van een WKK-project wordt grotendeels mee bepaald door de zogenaamde "spark spread", de verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs. Het is dan ook belangrijk om goed te begrijpen hoe deze markten werken en hoe de prijzen tot stand komen.

In een energiesysteem met een groeiend aandeel hernieuwbare bronnen, wordt flexibiliteit een steeds waardevollere component. In combinatie met een thermische buffer kunnen WKK's flexibel worden uitgebaat, wat een bijkomend verdienmodel kan betekenen voor de WKK-uitbater. Elia heeft hiervoor namelijk verschillende ondersteunende diensten uitgewerkt, die elk op hun eigen manier functioneren (FCR, aFRR, mFRR, intraday markt en onbalansmarkt). WKK's kunnen individueel op deze diensten intekenen, maar ze kunnen ook met behulp van een aggregator gecontroleerd "samenwerken" met andere WKK's en andere vormen van flexibele capaciteit (bv. batterijen) om zo een groter en flexibeler vermogen aan te bieden. Op die manier wordt dit verdienmodel ook toegankelijk voor de kleinere vermogens.

WKK's zijn tezelfdertijd ook erg betrouwbare productiecapaciteiten, wat hen dan weer interessant maakt in het kader van een capaciteitsmechanisme. Dit mechanisme, ook gekend onder de noemer Capacity Remuneration Mechanism of kort CRM, wordt op dit moment concreet uitgewerkt voor België. Wat weten we reeds over dit mechanisme, welke opprotuniteiten biedt het voor decentrale productie-eenheden, welke impact zal dit hebben op de bevoorradingszekerheid, ... ?

U komt het allemaal te weten op onze opleidingsnamiddag van 24 september waarop we de te gast in het opleidingscentrum van Elia in Schaarbeek. Dankzij één van de dispatcher mogen we ook eens een blik werpen achter de schermen - of beter gezegd op de schermen - van het kloppend hart van de Belgische elektriciteitssysteem.

 

Deze opleidingsdag gaat veel dan WKK op zich en maakt de deelnemers wegwijs in de complexe wereld van de gas- en elektriciteitsmarkten. De plaatsen zijn beperkt en de editie van vorig jaar was volledig volzet, dus wacht niet te lang met je in te schrijven"

 

PROGRAMMA

 

12u00 : Ontvangst & lunch

13u00 : Gasnetwerk: basisbegrippen en markten (incl. groengasregister), 

 Dirk Focroul, Fluxys

14u00 : Het elektriciteitssysteem: basisbegrippen & ondersteunende diensten, 

 Jessie Moelans, Elia

15u00 : Pauze

15u15 : De elektriciteitsmarkten: nationaal en internationaal,

Olivier Van den Kerckhove, ENGIE Electrabel

16u00 : Flexibele productie valoriseren,

Geert Meynckens, Restore / Centrica Business Solutions

16u45 : C.R.M. : stand van zaken & opportuniteiten voor decentrale productie,

Dirk Meire, Lucifer / E-Luminati

17u15 : Nationale dispatching Elia – uitleg van de beelden,

Wim De Smet, ELIA

 

Locatie: Elia trainingscenter - Vilvoordselaan 126, 1000 Brussel (Schaarbeek) - Kaart

Tarief (halve dag): 165€ (leden) / 250€

 

U kan zich hier inschrijven voor deze opleidingsdag.

 

 

 

 

 

 

Auteur: Cogenvlaanderen